NP Plitvička jezera

Caffe bar LA, Gospić
Kuća za odmor Liki Niki, Lički Novi, Gospić
Servis mobitela, Gospić
NP Plitvička jezera

Najstariji, najveći i najposjećeniji nacionalni park Republike Hrvatske poznat je po nizu modrozelenih jezera odvojenih veličanstvenim sedrenim barijerama. Ovo krško područje karakterizira specifična hidrologija i iznimna biološka raznolikost, zbog čega je Nacionalni park stekao i međunarodni značaj.

Jezerski se sustav (16 jezera) dijeli na Gornja i Donja jezera, a današnji izgled jezerskog sustava uvjetovan je procesom osedrvanja kojim nastaju sedrene barijere. Riječ je o iznimno kompleksnom biodinamičkom procesu, a činjenica da se proces odvija i danas dovoljno govori o nenarušenim ekološkim uvjetima.

Nacionalni park Plitvička jezera područje je bogatih šumskih i livadnih staništa s raznolikom i mnogobrojnom florom i faunom, Šume prekrivaju gotovo 80% površine Parka.

U pogledu bioraznolikosti, Nacionalni park Plitvička jezera jedno je od najvrjednijih područja Hrvatske u kojem značajan dio populacije mnogih vrsta ugroženih na nacionalnoj i svjetskoj razini ima još uvijek dovoljno očuvana staništa.

Želite li posjetiti jezersku zonu, na raspolaganju vam je 7 kružnih programa obilaska, a ukoliko više preferirate pješačenje u mirnijem okruženju i želite svoj boravak obogatiti znanjem o šumskim ekosustavima, možete odabrati neku od četiri planinarske staze.

 

Izvor: lika-destination.hr