PP Velebit

Caffe bar LA, Gospić
Kuća za odmor Liki Niki, Lički Novi, Gospić
Servis mobitela, Gospić
PP Velebit

Park prirode Velebit najveće je zaštićeno područje u Republici Hrvatskoj. Položaj Velebita, njegova geološka građa, te čak tri različite klime (mediteranska, kontinentalna i planinska) koje se isprepliću na ovom području, utjecali su na razvoj veoma bogate flore i faune.

Velebit pripada sustavu Dinarida. Ukupna  dužina Velebita je 145 km, a njegova se širina kreće u rasponu od 10 do 30 km.

Svojim specifičnim položajem Velebit pruža raznolike mogućnosti odmora. Ljubitelji aktivnog odmora mogu se okušati u planinarenju, šetnjama poučnim stazama, obilasku špilja, biciklizmu, raftingu i kanuingu, sportskom ribolovu, alpinističkim aktivnostima, jahanju... Ljubitelji sportskog penjanja mogu posjetiti alpinističku zonu u Dabarskim kukovima (srednji Velebit). Kukovi Agin kuk, Rujičin kuk i Čelina kuk otvoreni su za penjanje od travnja do studenog. Radi se o dugim penjačkim smjerovima za koje je potrebno znanje, iskustvo i dobra oprema. Ljepotom slapova, dubinom kanjona, raznolikošću biljnog i životinjskog svijeta krške rijeke Zrmanja i Krupa obogaćuju južni dio Parka prirode „Velebit“.  Očuvanost i raznolikost flore i faune sa brojnim endemima upotpunjuju sliku kanjona ovih rijeka.

Uvala Zavratnica jedna je od najljepših uvala na našoj obali, smještena nedaleko Jablanca, nasuprot otoka Raba. U Zavratnici je izbrojano 129 biljnih vrsta, od čega 100 autohtonih i 29 alohtonih. Početkom 20. stoljeća izgrađena je gornja staza s vidikovcem te šetnica uz more. Uvala Zavratnica je dio NATURA 2000 – ekološke mreže sastavljene od područja važnih za očuvanje ugroženih vrsta i stanišnih tipova Europske unije. Književnik Vjenceslav Novak ovdje je pronalazio inspiraciju za svoja djela.

 

Izvor: lika-destination.hr