Pećinski park Grabovača

Caffe bar LA, Gospić
Kuća za odmor Liki Niki, Lički Novi, Gospić
Servis mobitela, Gospić
Pećinski park Grabovača

Voda obogaćena otopljenim ugljičnim dioksidom svojom mehaničkom i kemijskom snagom razarala je i otapala karbonatne stijene na površini reljefa i u dubinama podzemlja Grabovače. Tako su na površini nastale bezbrojne škrape, kamenice, ponikve, a u podzemlju mnoge jame i špilje. Grabovača je jedini takav park u Hrvatskoj. Pećinski park Grabovača nalazi se 2,5 km od centra Perušića. Područje Grabovače karakterizira velika raznolikost ekoloških sistema i staništa i velik broj speleoloških objekata.

Ulaz u špilju Samograd podsjeća na katedralu i cijelom dužinom špilje krećete se stepenicama ručno uklesanima u sigovinu. U unutrašnjosti špilje pronađeni su dijelovi keramičkog posuđa i kosti iz razdoblja kasnog brončanog te željeznog doba. O špilji Samograd je objavljena prva novinska vijest o nekoj špilji u Hrvatskoj 1889. g. Rubnim dijelovima parka protječe krška ljepotica – rijeka Lika, najveća Hrvatska ponornica s dužinom od 78 km.

Ovo područje je kroz povijest bilo poprište intenzivnog i kontinuiranog čovjekova života od prapovijesti do danas. Park obiluje bogatom kulturno-povijesnom baštinom. Na području parka se nalazi Stari grad Perušić čiji se lokalitet pod nazivom Vrhovina u buškoj župi spominje 1071. g.

Pećinski park Grabovača pruža priliku posjetiteljima da se vrate tisućama godina unatrag. U Parku su razvijeni raznovrsni sadržaji za posjetitelje: od poučnih staza i edukativnih programa, pješačkih, planinarskih i biciklističkih staza, splavarenja rijekom Likom, vožnje kajacima, sportskih terena,  do turističkih atrakcija poput špilje Samograd, vidikovca „Ploče“, srednjovjekovnog lokaliteta Starog grada Perušića i gotičke crkve Sv. Križa.

Izvor: lika-destination.hr