Memorijalni centar Nikola Tesla – Smiljan

Caffe bar LA, Gospić
Kuća za odmor Liki Niki, Lički Novi, Gospić
Servis mobitela, Gospić
Memorijalni centar Nikola Tesla – Smiljan

Veliki izumitelj, fizičar te pronalazač rođen je 10. srpnja 1856. godine u selu Smiljan, a njegova rodna kuća pretvorena je u memorijalni centar. Uz interpretaciju Teslina života prezentira se i zavičaj s kojim se Tesla poistovijetio, iz kojega je potekao te dobio ideje za svoje prve izume. Memorijalni centar je mjesto gdje je veliki genije učinio prve korake prema najvećim dostignućima koji su promijenili čitav svijet.

Centar je osmišljen tako da objedinjuje kulturu, znanost i turizam. Posjetiteljima se omogućuje da nauče nešto više o Tesli te uživaju u netaknutoj ličkoj prirodi koja je Teslu potaknula na stvaranje prvih izuma.

Stalni postav nalazi se u Rodnoj kući gdje je slikom, riječju i zvukom predstavljen životni put i genijalnost Tesle. Lenta vremena omogućuje posjetitelju da pročita zanimljive podatke iz njegova života kao i ostala bitna zbivanja tih godina u Hrvatskoj i svijetu. U svjetlećim ladicama mogu se pročitati  citati o zanimljivoj osobnosti izumitelja. Moguće je  poslušati i  audio zapis govora tadašnjeg gradonačelnika New Yorka, La Guardie o Nikoli Tesli.

Potkrovlje kuće suvremeno je uređeno. Izloženi su neki od Teslinih izuma: indukcijski motor, Teslina turbina, Teslina zavojnica te okretno magnetsko polje (Kolumbovo jaje) koje posjetitelji mogu uključivati samostalno.

U sklopu obilaska Centra posjetitelji mogu pogledati i dokumentarac o velikom geniju, a u kopiji laboratorija iz Colorado Springsa gdje se može vidjeti demonstracija sa Teslinom zavojnicom.

Izvor: lika-destination.hr