Cerovačke špilje

Caffe bar LA, Gospić
Kuća za odmor Liki Niki, Lički Novi, Gospić
Servis mobitela, Gospić
Cerovačke špilje

Cerovačke špilje, smještene na južnom dijelu Parka prirode Velebit, među najpoznatijim su i najznačajnijim speleološkim objektima u Hrvatskoj. Kompleks čine 3 špilje (Donja, Srednja i Gornja) sa preko 7 km istraženih kanala. Za turistički posjet uređeno je prvih 700 metara Donje i Gornje špilje.

Ove špilje su iznimno bogate nalazima iz davne prošlosti. Osim velike količine arheoloških ostataka također su jedno od većih nalazišta špiljskog medvjeda u Hrvatskoj. Tako ovdje možete i danas vidjeti tragove „brušenja“ medvjeda na stijenama nastale njihovim kretanjem uz stjenke špilja.

Pronađeni su ostaci  i špiljskog lava (Panthera spelaea) te mnogih drugih, poglavito manjih glodavaca i ptica. Također su pronađeni koštani ostatci paleolitskog čovjeka Homo sapiens fossilis. Arheološki artefakti (ulomci keramike, kovinski, koštani i kameni nalazi) pokazuju da je Donja Cerovačka špilja bila korištena još od srednjeg brončanog doba (1400-1200 pr.Kr.).

Voda svojim stalnim kapanjem nastavlja tisućama godina star proces gradnje siga. Zato je iznimno važno da se hodajući špiljom prema njoj ponašamo s poštovanjem i  ne diramo njene ukrase, samo jednim nepromišljenim pokretom ruke moguće je prekinuti proces koji traje desetljećima.

Zbog jedinstvene prirodne ljepote i brojnih nalaza iz davne prošlosti Cerovačke špilje su 1961. g. zakonom zaštićene kao geomorfološki spomenik prirode.

Izvor: lika-destination.hr